Når døden rammer tæt på barnet…
Døden er prisen for livet. Den er naturlig, men for nogle indtræffer den alt for tidligt, og så er det uden tvivl sværere at være i for børn. De er jo – ligesom vi andre – flasket op med, at man dør, når man bliver gammel. Med det sagt er det næsten altid svært for børn at forholde sig til livets cyklus. Savnet af afdød bedstemor kan jo være lige stort.
Eksperter påpeger, at hvis børn er gamle nok til at spørge, er de gamle nok til at få svar. Som den voksne er det vigtigt, at du lytter til deres spørgsmål og giver dem ærlige svar. (Selvfølgelig under et vist hensyn).
Hjemme på skolen, vil I gennemgå et forløb om døden og dens ritualer, hvor I kommer omkring, hvordan det foregår, når en person dør. Herefter inviterer vi jer på besøg hos os, så eleverne kan få mulighed for at gå mere i dybden med emnet, lære om hvad en bedemand gør, se en rigtig kiste eller urne og meget mere.
Først ser vi gerne, at eleverne forbereder spørgsmål til besøget "hjemmefra". Dernæst åbner vi dørene for et besøg, hvor vi vil vise jer rundt hos os, her får I bl.a. forskellige urner og kister at se, vi gennemgår, hvad en bedemand laver, hvilke ritualer der er omkring døden og begravelser/bisættelser, og hvis tiden tillader det, snakker vi også om Den sidste vilje.
Forud for besøget anbefaler vi, at eleverne har gennemgået et forløb om døden og ritualerne heromkring.
Anvend evt. et af de vedhæftede forløb fra Alinea, DR Skole eller Gyldendals fagportaler.
Vi ser gerne, at eleverne forud for besøget har forberedt nogle spørgsmål til os.
Formålet med besøget er, at få døden i børnehøjde, og nedbryde de tabuer, der kan være omkring døden, samt konkretisere de mange abstrakte tanker børn og unge kan have om døden og dens ritualer, uanset den afdødes tro.