Udsætning af ål
Beskrivelse
Ålen er en fascinerende og vigtig del af det danske ferskvandsøkosystem. I dette forløb får børnene mulighed for at deltage i en konkret naturbevarende handling ved at udsætte åleyngel i Karup Å. Ålene fungerer som naturens egne "skraldemænd", da de hjælper med at fjerne døde dyr og organisk materiale fra søsystemet.
Den europæiske ål er en kritisk truet art, og bestanden er faldet markant de seneste årtier. Årsagerne inkluderer overfiskeri, tab af levesteder og forhindringer i vandløb. De ål, der udsættes i dette forløb, er transporteret op fra Saragossa-havet og opdrættet med henblik på genudsætning i Danmark, så vi er sikre på, at der er tale om en reel naturgenopretning.
Ved at deltage i udsætningen bidrager børnene aktivt til at beskytte en truet art og lærer om vigtigheden af biodiversitet og økologisk balance.
Booking og deltagelse
Som noget nyt i år booker I jer ind på en bestemt dag. Det vil sige, at I ikke selv kan booke en bestemt aktivitet. På baggrund af jeres tilmelding sammensætter vi et program med ca. to aktiviteter, der passer til jeres alder eller klassetrin. På den måde sikrer vi en god fordeling på de mest populære aktiviteter, så flest muligt får en plads.
Ud over de planlagte aktiviteter vil der være en lang række stande med naturfaglige aktiviteter, som kan besøges uden forudgående booking. Her vil SOSU-elever være til stede for at støtte børnene i arbejdet med de forskellige aktiviteter.
Følg link med tilmelding for at booke en dag til naturvidenskabsfestival. Bemærk at I kun kan booke, hvilken dag I ønsker at deltage og ikke en konkret aktivitet.
Mandag kan udelukkende bookes af børnehaver og 0. klasse.
Tirsdag og onsdag kan udelukkende bookes af 0. - 6. klasse.
Tilmelding
Aktiviteter
Udsætning af ål i Karup å.
Forberedelse
Det anbefales, at børnene forud eller efter arbejder med ålens biologi og dens betydning i naturen. Forløbet kan evt. suppleres med en snak om truede dyr og, hvordan mennesker kan hjælpe med at passe på dem.
Formål
Når aktiviteten er gennemført:
- Har børnene viden om ålens livscyklus og dens rolle i økosystemet
- Forstår børnene betydningen af at beskytte truede arter
- Har børnene deltaget i en konkret naturbevarende aktivitet
- Kan børnene reflektere over menneskets påvirkning af naturen og vigtigheden af biodiversitet